Ajatusten ja mielipiteiden ilmaiseminen
Joskus voi tuntua, että keskustelussa, olisi se sitten käytynä kirjoittaen tai suullisena, omassa mielessään on selvää, että on ilmaissut vain mielipiteensä tai ajatuksensa asiasta eikä voi ymmärtää miksi toinen kuohahtaa siitä. On totta että toisen tunnereaktioon ei ole toisella ihmisellä valtaa vaikuttaa, eikä toisen tunnereaktiosta voi ottaa itse vastuuta. Kuitenkin monesti voi olla, että puolihuolimattomasti käytämme omien mielipiteidemme ilmaisemiseen passiivista muotoa, jolloin toisella ihmisellä voi olla vaikea erottaa onko kyseessä mielipiteen ilmaiseminen. Passiivimuodon käyttäminen voi myös näyttäytyä toiselle asian ehdottomuuden ilmaisemisena, josta taasen voi muodostua toiselle kuvan henkilön vastaanottamuudesta tai se voi tuntua oman uskomusjärjestelmän vastaan kohdistetulta räikeältä hyökkäykseltä tai hyökkäykseltä, joka on kohdistettu ihmiseeen itseensä, mikä taasen voi kyseiselle ihmiselle nostattaa henkilön temperamentistä riipuen esim. halun vetäytyä tilanteesta tai tarpeen puolustautua voimakkaasti. Toisen osapuolen voi olla myös vaikea erottaa, mihin kyseisen mielipiteen tai ajatuksen ilmaisu on kohdistettu, jos asiaa ei muisteta perustella perään (koska/siksi että/jotta sanan käyttö mielipiteen perään).
Ilmaisujen "Mielestäni, ajattelen, nähdäkseni, oman näkemykseni mukaan, minun mielipiteeni on, minä ajattelen tästä asiasta x näin, koska..." käyttäminen keskustelussa yhdessä näkemyksensä perustelun kanssa osoittaa selvemmin toiselle oman mielipiteensä ja ajatuksensa asiasta, eivätkä ne aiheuta välitöntä uhan tunnetta vastapuolelle. Myös minä muodon käyttö auttaa toista osapuolta vastaanottamaan toisen sanoman paremmin.
Harjoituksena voi vaikka kokeilla kirjoittaa ylös jonkin omaan ajatuksiin ja mielipiteisiinsä perustuvan lauseen passiivimuodossa ilman perusteluja ja sen perään saman lauseen ajattelen, minun mielestän, näkemykseni mukaan ilmaisuja käyttäen ja perään perustelut. Tämän jälkeen voi vähän mielessään makustella lauseita ja miettiä kumpi mahdollistaa paremmin keskuteluyhteyden pitämisen.
Esimerkiksi:
"Makaroonilaatikko on pahaa."
"Mielestäni makaroonilaatikko on pahaa, koska siinä ei mielestäni ole minkäänlaista makua."
Ilmaisujen, kuten mielestäni, ja perustelujen käyttö auttaa luomaan keskusteluyhteyttä toiseen sekä pitämään keskusteluyhteyttä yllä, vaikka mielipiteet eroaisivatkin paljonkin toisistaan ja palaaminen kyseisen aiheen äärelle tuntuu mielekkäämmältä, vaikka mielipiteet ja ajatukset pysyisivätkin ereinä.