Jämäkkyystaidot


Mitä on olla jämäkkä ja mitä se ei tarkoita? Jämäkkyys on kykyä ilmaista selkeäsi omia rajoja pitää niistä kiinni puolustaen niitä ilman agressiota. Jämäkkyyttä voi ilmaista kehonkielellä, äänenpainolla sekä sanavalinnoilla. Jämäkkä ihminen pystyy ilmaisemaan oman kantansa asiasta asiallisesti ja selkeästi ilman toisen puolen mitätöintiä sekä olemaan avoinna sille mitä toisella on sanottavana.

Kehon kielellä avoimuutta voi pitää yllä esimerkiksi pitämällä kädet rentona vartalon vieressä sekä katsomalla vastapuolta kohti hiukan ohi toisen silmien, jos tilanteeseen liitty voimakkaita tunteita, sillä suoraan silmiin katsominen voidaan tulkita herkässä tilanteessa alitajuntaisesti haasteksi, mikä voi taasen saada toisen osapuolen entistä enemmän puolustuskannalle ja heikentää kykyä vastaanottaa toisen viestintää.

Äänenpainolla on myös merkitystä. Omassa mielessään voi hiukan makustella miltä jokin äänenpaino itsessä herättäisi tunteita tai reaktioita. Neutraali ja rauhallinen äänenpaino toimii usein hyvänä keskustelu yhteyden ylläpitäjänä.

Sanavalintoja voi myös rauhassa pohtia ja miettiä minkälaisia reaktioita ne itsessä aiheuttaisivat. Niitä voi kirjoittaa vaikka ylös paperille ja siitä hiukan makustella miltä ne kuulostaisivat. Esim. jos tilanteessa olisi tarkoitus ilmasta, ettei halua lähteä katsomaan jotain tiettyä elokuvaa, niin millaisella lausemuodolle itse olisi vastaanottavainen. Mikä seuraavista kolmesta lauseparsista kuulostaisi sellaiselta, joka kieltäytyy selkeästi mutta samalla pystyy pitämään keskustelun avoinna.

"No en tasan lähde katsomaan tuota typerää leffaa sinun kanssasi."  

"Ei kiinnosta. Vaikuttaa ihan paskalta leffalta." 

"En halua lähteä tuota elokuvaa katsomaan, koska minun mielestäni se ei vaikuta sellaiselta elokuvalta, joka on minun mieleeni tai josta minä nauttisin. Menisikö elokuvissa jotain muuta elokuvaa, jota sinulla kiinnostaisi katsoa?" 


Jos tuntuu, että omia rajoja on vaikea puolustaa, voi pohtia erikseen omia arvojaan sekä kirjata niitä asioita joihin itsellä on oikeus. Jos ihminen ei tiedosta omia arvojaan tai omia oikeuksiaan tai ei pidä itse itseään edes tarpeeksi arvokkaana pitämään huolta omista rajoistaan, voi oman itsensä ja rajojensa ilmaiseminen olla haastavaa. Taustalla voi olla myös uskomuksia, jotka estävät omien rajojen asettamisen, joita voi myös pohtia erikseen. Apuun voi myös ottaa ketjuanalyysin.

Keskusteluyhteyden ylläpitämisessä auttaa kun ilmaisee selkeästi osoittaen oman mielipiteensä ( esimerkiksi aloittamalla; minun mielestäni, ajattelen että, toivoisin että, minusta tuntuu että, ) sekä perustelut tai selvennys miksi ajattelee/kokee näin (koska).

Palleahengityksen opettelu voi auttaa oman itsensä pitämisenä rauhallisena tilanteessa. Palleahengitys voi toimia tilanteessa myös maadoittavana toimintona, jos tuntuu, että tunteet alkavat ottamaan liikaa valtaa ja niiden vallassa lähtee toimimaan tilanteen kannalta negatiivisella tavalla.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita