Oman olotilan hahmottaminen

Hetki aikaa huomioda itseäni.


Joskus voi käydä niin että oman olotilan hahmottaminen voi olla hankalaa tai sitä ei oikein ehdikkään kaiken kiireen keskellä havainnoidakkaan. Minä aloin käyttämään ja tekemään oman päiväittäisen olotilan havainnoimisen helpottamiseksi pieniä kirjauksia pienille muistilapuille joka aamu. Niihin kirjaan sen hetken itselleni ulkopuolisen mielialaani/fyysiseen jaksamiseeni vaikuttavan tekijän (säätilan), oman olotilan, mielialan, stressitason ja mitä tarvitsisin siinä hetkessä tai päivän aikana. Se että pysähtyy kirjaamaan havaintojaan itsestään aamuisin, voi edesauttaa lujittamaan oman itsensä kuuntelemista sekä luomaan aktiivisempaa vuoropuhelua oman itsensä kanssa koko päivän ajan. 

Ulkopuolisen vaikuttavan tekijän, tässä tapauksessa säätilan, kirjaamiinen auttaa kiinnittämään huomion siihen asiaan mihin ei omalla toiminnallaan voi vaikuttaa mutta jonka tietää kuitenkin vaikuttavan omaan olemiseen tai/ja jaksamiseen. Tekemällä tuon ulkopuolisen tekijän itselleen näkyväksi kirjaamalla sen ylös auttaa se päivän mittään ottamaan huomioon ulkopuolisen tekijän niin että omaa toimintaa voi vähän ennakkoon miettiä ja arvioida mitä omassa toiminnassaan olisi hyvä ottaa huomioon niin että oma olo pysyisi tasaisen jaksavalla tasolla.

Oman olotilan kirjaukseen voi kirjoittaa sen hetken fyysisiä sekä psyykkisiä tunteita ja tuntemuksia. Tällä tavalla pystyy tekemään näkyväksi itselleen oman mielen sekä kehon sen hetken olotilan, sekä arvioimaan myöskin mitä olisi itsellä hyvä ottaa huomioon omassa päivän toiminnassa. Esimerkiksi jos on aamusta jo valmiiksi äkäinen, kipeä ja muutenkin haavoittunut olo, niin onko kannattavaa lähteä toteuttamaan kyseiselle päivälle suuniteltua ikkunanpesua vai olisiko mahdollista siirtää se toiselle päivälle kun olo on vähän helpottanut? Oman olotilan kirjaaminen voi myös helpottaa ja auttaa havannoimaan omaa stressitasoaan.

Mielialan kirjaamisessa kirjataan asteikolla 0-100 välille sen hetken mieliala-arvio. Tällä asteikolla 0 tarkoittaa erittäin surullista, haavoittunutta, epätoivoista mielialaa ja 100 taasen erittäin iloista, hyvää ja kaiken kaikkiaan mahtavaa mielialaa. Se miten kukanenkin itselleen määrittää, kokee ja sijoittaa oman mielialan kyseiselle asteikolle on aina henkilökohtainen kokemus ja päätös.

Stressitason kirjauksessa käytän apuna stressiliikennevaloja. Stressitason kirjaaminen auttaa huomaamaan, jos omat stressitasot tahtovat kääntyä pitkäksi aikaa hälyttäville tasolle, jolla on taasen negatiivistä vaikutusta omaan olemiseen. Jos huomaa, että stressitasot ovat jatkuvasti koholla, voi olla paikallaan ottaa vähän tarkempaan tarkasteluun oma elämäntilanteensa ja vaikka käyttää siinä ketjuanalyysiä apuna.

Mitä minä tarvitsen tässä hetkessä tai päivän aikana on tarkoitus tehdä näkyväksi omat tarpeet sen hetken vaikuttavien tekijöiden pohjalta. Yleensä kirjaan itselleni, jotain pientä mukavaa tai omaa olotilaani helpottavaa tekemistä. Esimerkiksi jos minulla on lähtökohtaisesti jo aamusta huono olotila niin saatan kirjata tarvitsen nyt kohtaan ehdotukseksi leipomista, koska tiedän että se piristää ja nostattaa mielialaani, joka parhaassa tapauksessa auttaa positiivisesti seuraavan päivän aloitukseen. Jos on oikein huono olo saatan kirjata tarvitsevani mm. huolihetken. Jos itselleen on hankala sallia hyvässä olotilassa lisää mielialaa nostattavia tekijöitä, koska niihin liittyy esim. omia voimakkaita uskomuksia, voi olla hyvä kuitenkin kirjata tarvitsevansa kyseisellä hetkellä jotain itselleen mukavaa tekemistä, sillä se voi auttaa haastamaan noita omia uskomuksia omaan hyvään oloon liittyen.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita