Oman sisäisen turvallisen tilan luominen


Joskus oman turvallisuuden tunne vaarantuu, eikä sen aina tarvitse olla välttämättä liitännäinen mihinkään fyysiseen uhkaan. Uhan tunne voi syntyä tiedostamattamme erilaisista ympäristömme ärsykkeistä kuten uutisista. Psyykkisesti turvattomassa tilassa stressitasomme saattavat olla huomaamattamme koko ajan korkealla sekä selkeä ajatuksen kulku ja havannoimisemme sen suhteen mikä on todellinen uhka ja mikä ei vaikeutuu. 

Aina emme voi vaikuttaa kaikkiin elämässämme tapahtuviin ikäviin sattumuksiin mutta oman sisäisen rauhan ja turvallisuuden tunteen luomiseen meillä on valta vaikuttaa. Yksi tapa tälläisen oman sisäisen turvan luomiseen itselleen voi olla oman sisäisen turvapaikan luominen. Oman sisäisen turvapaikan luomisessa ydin on siinä, että luodaan omaan mieleen paikka, jossa meidän on turvallinen ja hyvä olla ja jonne muille ihmisillä ei ole asiaa. Paikaksi voi ottaa vaikkapa lapsuudesta jonkin paikan, jossa on tuntenut olonsa turvalliseksi. Jos syvää kokemusta siitä millaiselta turvallinen olo tuntuu, ei ole, voi lähteä miettimään yksittäisiä asioita jotka tuottavat itselle mielihyvää tai rauhallista mieltä ja rakentaa niistä oman uniikin turvapaikkansa. 

-Onko tuossa sisäisessä turvapaikassa joitain puita, pensaita tai kukkia joista itse pidät? 

-Onko siellä pieniä virtaavaa puroja, jokea tai suihkulähteitä? 

-Paistaako siellä aurinko, onko siellä sateista ja pilvistä vai onko siellä kenties kaunis yötaivas?

-Onko kyseisessä paikassa hiekkaranta, umpimetsää vai maalaispiha kauniine sivurakennuksineen?

-Millaisia sinua miellyttäviä tuoksuja siellä on esim. laventelin, mullan, kostean ruohikon tai mäntysuovan tuoksu?

-Miltä siellä kuulostaa? Onko siellä linnunlaulua, heinäsirkkojen sirinää, aaltojen tai puron sorinan ääntä?

Kuten monissa muissakin mielenharjotteissa olisi omaa turvapaikkaa hyvä luoda ensin rauhallisessa tilassa. Omaan mielensisäiseen turvapaikkaan siirtymiseen voi myös liittää jonkin yksinkertaisen toiminnon kuten palleahengityksen tai sitten tuomalla mieleensä vaikkapa turvapaikassa esiintyvän hajun. 

Oman sisäisen turvapaikan on ennen kaikkea tarkoitus miellyttää ja luoda turvaa sinulle itsellesi. Jos itsellä on ongelma sallia itselleen turvallisen tilan luominen, voi olla hyvä asia pohtia ketjuanalyysin avulla tai miettimällä mitä uskomuksia ja ajatuksia oman turvan tunteen luomiseen liittyy. Oman sisäisen turvallisuuden tunteen lujittaminen voi auttaa hallittavuuden tunteen lisäämistä omassa elämässä sekä ongelmien ja uhkakuvien todellisuuden rauhallista objektiivisempaa arvioimista. 

Toimivina aikuisina ihmisinä voimme tarjota sisäiselle minällemme tässä hetkessä kaipaamamme sisäisen turvapaikan, oli sitten sisäistä turvaa tarvitseva minämme osa oma sisäinen lapsemme, jolla ei ollut lapsuudessaan mahdollisuutta turvalliseen tilaan, tai tämän hetken aikuinen.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita