Omien ongelmakohtien miettiminen ja niihin ratkaisuehdotuksia


Meillä jokaiselle on enempi vähempi epämiellyttäviä käytösmalleja, joihin liityvät lapsuudesta opitut käytösmallit, ajatukset ja uskomukset sekä tunteet. Monesti toteutamme opittuja käytösmalleja tiedostomattamme. Joskus voi käydä myös niin, että huomaamme kyllä jonkin toteuttamamme käytöksen ongelmalliseksi ja meitä itseämme vahingoittavaksi, rajoittavaksi tai heikentävän muuten elämänlaatuamme mutta emme tunnu vain pystyvän muuttamaan sitä tai sitten koemme muutoksen työlääksi tai mahdottomaksi. Yksi syy sille miksi oma ongelmalliseksi koettu käytösmalli tuntuu haastavalta muuttaa, voi olla ettei ole pysähtynyt sen äärelle miettimään ja kirjaamaan itselleen siihen liityviä asioita ylös ja tehnyt näin asiaa itselleen näkyväksi.  

Minä aloin käyttämään oman ongelmallisten tilanteiden/käytösmallien tai itselle hankalien asioiden hahmottamiseksi ja niiden kohtaamiseen/muutamiseen tai ongelmien ratkaisuehdotukien esille tuomiseen apuna alla olevan kuvan kaltaista kirjaustyyliä, jossa vasemmalle puolelle kirjataan oman ongelmaksi koettuun käytökseen liityvät asiat, tunteet, käytös tai muuta itselle merkittävää toimintaa joka liittyy kyseisen käytöksen toteuttamiseen. Oikealle puolelle taasen kirjataan erilaisia ratkaisuehdotuksia ongelma-alueen käytöksiin. Kuvassa on esimerkki keksitystä ongelmallisesta toimintatavasta mieleipiteen ilmaisemiseen ja kommunikointiin liittyen.

Omat ongelmalisiksi koetut käytösmallit ja niihin sisältyvät toiminnot, tunteet ja kaikki mikä liittyy aiheeseen olisi tarkoitus kirjata mahdollisimman neutraalisti ja objektiivisesti, jotta niihin olisi helpompi yhtälailla neutraalisti ja objektiivisesti tarjota itselleen ratkaisuehdotuksiaan muuttaa ja havannoida ongelmaksi kokemaansa käytöstä. Jos tuntuu, että tunnekuohu nousee liian korkealle ja vaikeuttaa kirjauksen tekemistä, voi siihen miettiä myöskin apukeinoja kuten palleahengitystä tai kirjauksen tekemistä pienemmissä, vaikkapa 5-10 minuutin pätkissä (tai mikä aika itselle nyt tuntuu parhaalta), jonka jälkeen pitää rauhoittavan hengähdystauon asian ääreltä ja palaa jonkin aikaa rauhoituttuaan taas lyhyeksi aikaa kirjauksen pariin.

Ongelmakohtien kirjauksessa käytän värikyniä alleviivaamaan eri ongelmakohtien osiot, koska niiden pohjalta on helppo värinuolein osoittaa millä ratkaisuehdotuksista olisi vaikutusta mihinkin ongelmakohdan osioon. Niiden pohjalta voi saada myös vinkkiä, että minkä ratkaisuehdotuksen kanssa olisi hyvä lähteä ensimmäisenä liikeelle. Esimerkin tapauksessa huomataan, että ketjuanalyysin tekeminen ongelmalliseen käytökseen liittyen auttaisi hahmottamaan ja havannoimaan kaikkia alueita mitä ongelmakohtiin on kirjattu. Värinuolista huomataan myös  että yhdelläkin ratkaisulla voi olla vaikutusta moneen ongelmakäytöksen osioihin, jolloin se voi toimia myös motivaationa lähteä hakemaan muutosta itselleen. 

Tekemällä itselleen näkyväksi kirjoittamalla ongelmia ja niihin ratkaisuja ylös mielen kuormituneisuuskin pääsee purkautumaan ja voidaan päästä myöskin lujittamaan tunnetta, että itsellään on mahdollisuutta vaikuttaa aika moneenkin asiaan omassa elämässään.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita