Omien uskomusten pohtiminen


Jokaisella ihmisellä on omat uskomuksensa elämästä ja itsestään. Jotkin uskomukset toimivat sisäisenä motivaattorina ja joskus ne toimivat itsensä toteuttamisen esteenä tai latistajana. Omia uskomuksia voi kirjata paperille ylös ja vähän pohtia miten ne toteutuvat omassa elämässä ja mikä niiden vaikutus on omaan elämiseen. 

Jos omista uskomuksista löytyy niitä, jotka vaikuttavat negatiivisesti omaan elämiseen ja kokee että oman elämisen kannalta niitä olisi hyvä muuttaa, voi noita negatiivisesti vaikuttavia uskomuksia lähteä tarkemmin tarkastelemaan miettimällä niiden taustaa omassa historiassa (kenen äänellä tuo uskomus lausutaan, mistä omista elämän tapahtumista se on muodostunut?)

Millä tavalla tuon uskomuksen toetuttaminen näkyy nykyisessä elämisessäni? (yritänkö tätä uskomusta noudattamalla hakea muilta hyväksyntää tai hakeeko oma sisäinen lapseni omassa elämässäni vaikuttaneen aikuisen ihmisen hyväksyntää?)

Mitä tunteita uskomukseen liittyy? 

Havintojensa pohjalta itselle negatiivisesti vaikuttavalle uskomukselle voi yrittää kirjata vastauskomuksen. Esim. uskomus: "En voi jakaa tätä kirjoitusta omasta mielentyökalun käsittelystä, koska ihmiset pitävät minua typeränä" -> vastauskomus: "Kritiikkiä tätä kirjoitusta vastaan voi tulla mutta katson ja koen itse tärkeäksi jakaa joitain mielenkäsittelyntyökaluja, joka ei perustu pelkästään hengittämiseen (vaikka näen myös palleahengittämisen opettelun hyödyt) ja joiden käyttämisestä minulla on omakohtaista kokemusta itseni auttamisessa, jonka toivon antavan ideaa vaikka yhdelle ihmiselle, joka kamppailee omassa elämässään. Mahdolliseen kritiikkiin voin miettiä etukäteen millä tavoilla tai mielentyökaluilla minun olisi niitä mahdollista käsitellä." 

Jos johonkin negatiivisen vaikutuksen alaiseen uskomukseen on hankala luoda vastauskomusta, voi kokeilla miettiä sisältyykö tuohon uskomuksen taakse useampia muita uskomuksia ja jos näin on voisiko niitä eritellä ja luoda niihin oman vastauskomuksen.

Joskus uskomukset ja niihin liityvät ajatukset voivat hyvinkin voimakkaasti rajoittaa omaa elämää ja tekemistä, vaikka niiden noudattaminen aiheuttaa itselleen näkyvästi haittaa. Näitä uskomuksista kumpuavia omaan tekemiseen vaikuttavia ajatuksia voi lähteä myös haastamaan pienellä ajatus- ja kyseistä ajatusta vastaan tekeminen-harjoituksella. Kuten monelle muullekkin harjoitukselle, kyseiselle harjoitukselle olisi hyvä löytää oma rauhallinen hetki ja paikka. Harjoitus voi alkaa pienestä esim. jos istut tuolilla ja ajattelet "en voi nousta nyt tästä tuolista.", jonka jälkeen nouset tuolista tai ajatauksen "en voi käydä koskettamassa vastakkaista seinää", jälkeen käyt koskettamassa kyseistä seinää. Harjoitus voi tuntua typerältä tehdä, mutta sen tarkoitus onkin yksinkertaisilla lauseilla ja teoilla haastaa tarkastelemaan omien uskomusten tuottamien ajatusten vaikutusta omassa elämässään, ajatusta vastaan toimiessaan havannoida oman kehon nousseita tunnetiloja sekä helpottaa havannoimaan ja huomaamaan syvemmälle hautautuneita uskomuksista kumpuavien ajatusten vaikutusta omaan elämiseen.    

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita