Palleahengitys


Palleahengitys on minkätahansa meditaatiomuodon ydinosa. Vaikket meditoisikaan, on palleahengityksen hallitsemisesta apua monessakin asiassa. Palleahengitys toimii hyvänä työkaluna muunmuassa itsensä rauhoittamisessa, oman mielen harhailun palauttamisessa nykyhetkeen tai jonkin hankalan tunteen aiheuttamassa tunnekäsittelyssä. Palleahengityksen etuna on myös että se on aina joka päiväisessä elämässä jatkuvasti käsillä oleva työkalu. 

Kun kohtaamme ikäviä tunteita tai tilanteita saatamme automaattisesti alkaa hengittämään pinnallisesti keuhkojen yläosalla, jolloin aivojen hapensaanti heikentyy, mikä taasen helposti johtaa oman sisäisen olon pahenemiseen ja näin myös heikentää tilanteessa ajattelemista selkeästi. Tälläiseen tilanteeseen palleahengitys on hyvä tilanteen rauhoittamistyökalu, koska keskittymällä palleahengitykseen saat mielen keskitettyä nykyhetkeen sekä aivoille kuljetettua paremmin niiden tarvitsemaa happea mikä helpottaa tilanteen käsittelyä sekä mahdollisesti saat luotua itsellesi ankkuripaikan havannoidaksesi tunteen, ennen kuin päätät miten reagoit tunteen vaikutuksen alaisena. 

Palleahengitykseen löytyy monia oppaita. Mm. alla linkki mielenterveystalon oppaseen palleahengityksestä. 

https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/mielen-hyvinvoinnin-omahoito-ohjelma/7-palleahengitys

Monet palleahengitysharjoitukset opastetaan tekemään istuma-asennossa. Olen kuitenkin myös henkilökohtaisesti harjoitellut palleahengitystä niin että olen mahallani makaamassa patjalla, jossa keskityn palleahengityksen mukana tuottamaan keskivartalon nousuun ja laskuun. Mahallaan maattaessa etuna on se että koko vartalon paino on luonnollisesti mukana ja voi näin auttaa myös keskittymään ja havannoimaan vartalon liikettä palleahengityksen aikana ja saamaan helpommin tuntumaa palleaan. Mahallaan tehtävä palleahengitys voi auttaa myös rentouttamaan kehoa sekä laskemaan ylivirittyneiden ajatusten kierroksia nukkumaan mentäessä.

Palleahengitys, kuten mikä tahansa asian opettelu, vaatii aina alussa aikaa. Oleellista on aloittaa palleahengityksen tietoinen harjoittelu rauhallisessa ympäristössä jossa ei ole ylimääräisiä häiriötekijöitä. Palleahengityksen harjoittelun voi aloittaa lyhytkestoisilla harjoituksilla. Pikkuhiljaa voi kokeilla palleahengitykseen keskittymistä jonkin asian tiimoilta, joka aiheuttaa jonkin lievän tunnereaktion ja pyrkiä havannoimaan miten palleahengitys vaikuttaa tilanteen havannoimisessa ja omassa toiminnassa. Parhaassa tapauksessa palleahengitykstä voi muodostua automaattinen toimintamekanismi, joka voi auttaa käsittelemään omaa tunnereaktiota ennen kuin lähtee toteuttamaan tunteesta syntyvää toimintaa. Palleahengityksen käyttäminen voi myös vahvistaa omaa tunnetta tilanteiden hallitsevattavuudesta.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita