Puhelimesta irtautuminen


Miten voisin haastaa ja muokata liiallista puhelimen äärellä olemista? Ajattelin tänne alkaa listaamaan kokeiluja puhelimen äärellä olemisen vähentämiselle. Listaamani keinot ovat suhteellisen simppeleitä ja maanläheisiä.



Sanoita

Kun lähdet ottamaan puhelimen automaattisesti käteesi, pysähdy sanoittamaan toimintasi taustasyyt.

Esimerkiksi "Halusin lähteä katsomaan puhelimen kautta somekanaviani, koska tunsin ahdistusta, jota halusin lievittää. Ahdistukseni taustasyy on hieman minulle epäselvä, mutta ajattelen sen liittyvän jotenkin siihen että halusin lievittää omaa tylsyyttäni tai jotain muuta huonoa oloani."

Palleahengityksen opettelu voi auttaa luomaan toiminnan, jonka avulla saa itsensä maadoitettua ja samalla luotua tarvittavan rauhallisen tilan, jonka avulla voi pysähtyä huomaamaan, sanoittamaan sekä miettimään toimintaansa ja sen taustasyitä.

Oman puhelimen kanssa toimimisen tarkempaan havannointiin voi otttaa avuksi ketjuanalyysin. Ketjuanalyysi tarjoaa oman toiminnan hahmottamiseksi sekä oman toiminnan taustasyiden selvittämiseksi hyvän työkalun, jonka havaintojen pohjalta voi lähteä miettimään itselleen ratkaisuja oman ongelmallisen käytöksen ratkaisuksi.

Rajaa puhelimen käyttöä tiettyihin paikkoihin.

Monesti voi käydä niin, että räpläämme puhelinta kaikkialla minne ikinä vain menemmekin. Tällöin voi olla hyvä rajata puhelimen käyttöä jonnekkin tiettyyn paikkaan esimerkiksi kirjoituspöydän ääreen tai tietylle tuolille istuttaessa.

Tähän voi tuoda/luoda itselle myös pieniä haasteita kuten että koiran kanssa kävellessä (tai miksei vain vaikka omaa itseään kävellyttäessä), jättää puhelimen kotiin tai jos tuntuu, että puhelin on hyvä olla mukana haastaa itseään pitämään puhelimensa taskussaan/laukussaan koko kävelyn ajan.

Tässä esiemerkki viikonlopun koiranulkoilutushaasteesta:

Viikonlopun haaste nelijalkaisten kävelyttäjille ja miksei myös ihan vaan omien kahden jalan kävelyttäjillekkin. Kävelylle mentäessä jätä puhelin kotiin. Jos Kuitenkin tuntuu, että puhelin on välttämättömyys, voit ottaa sen taskuusi.

Jos tulee tilanne, että kaivat puhelimen huomaamattasi käteesi ilman mitään syytä, pysähdy, hengitä syvään, vie puhelin takaisin taskuusi, hengitä, kiinnitä huomiosi johonkin ympärillä olevaan kivaan asiaan (koiraasi, linnun lauluun tai ruohoon.), hengitä, nosta vähän suupieliä ja jatka matkaasi. Toista tarvittaessa puhelimen yrittäessä hypnotisoida huomiosi.

Siirrä somen käyttö pöytätietokoneelle tai läppärille, jota käytetään vain yhdessä paikassa.

Omien some-kanavien seuranta puhelimelta on varmaankin se yksi suurimmista syistä olla koko ajan kännykän äärellä. Some-kanavienkin käyttöä voi rajata ja siirtää sellaiselle alustalle, jossa niiden selaamiselle luodaan oma yksittäinen paikkansa ja jossa ne eivät vie omaa energiaa esimerkiksi palautumiselta ja levähtämiseltä.

Kirjoita itsellesi asioita ylös mitä sinä haluaisit tehdä sinä aikana mikä vapautuu kun olet rajannut puhelimen käyttöä vähemmälle.

Puhelimen ja some-kanavien jatkuva selaaminen syö luonnollisesti aikaa. Ei ole tarkoitus kirjata ylös asioita/tekemistä joissa olisit ns. koko ajan tuottava tai jotka olisivat trendikkäitä tehdä, vaan aidosti niitä asioita joista sinä nautit, saat hyvää mieltä ja iloa, oli se sitten piirtämistä, leipomista, lukemista, pienten tarinoiden kirjoitusta, neulomista, puutöitä, maalaamista, kahvin nauttimista parvekkeella, uimista, museossa käyntia, kukkien pomintaa tai rauhassa oleskelua ja ihmettelyä.

Siirrä puhelimen säilytys pois näkyvältä paikalta

Puhelin on helppo ottaa huomaamattaan käteen siitä vieressä olevalta pöydältä ja alkaa selaamaan sitä. Tietoisesti voi viedä puhelimen vaikkapa eteisen piironginlaatikkoon tai jonkin muun kaapin/laatikon sisuksiin, niin ettei puhelin olisi koko ajan näkösällä. Jos huolettaa, että sinulta jäisi puhelinsoitto kuulematta, voithan laittaa puhelimen soitto/merkkiäänet isommalle ennen puhelimen laatikkoon laittoa.

Osoita ymmärrystä itseäsi kohtaan

Kun pyritään irtautumaan jostain itseään palkitsevasta (tai tutusta ja turvallisesta) haitallisesta käytöksestä tai tavasta, on erittäin luonnollista, että liukumista vanhaan toimintamalliin voi tapahtua useammin kuin yhden kerran. 

Kun huomaa itsensä liukuneen takaisin vaikkapa selailemaan puhelinta sohvan nurkkaan tai sänkyyn, niin olisi hyvä jos itsellensä pystyisi suomaan ymmärrystä huomattuaan tämän liukumisen vanhaan käytökseen tapahtuneen. Avuksi, tähän ymmärryksen suomiseen itselleen, voi kirjoittaa itselleen ystävällisiä lauseita tai myötätuntoisen kirjeen. Siitä voikin sitten taas yrittää uudestaan vähentämään puhelimen vaikutusta omassa elämässään.


Pohdi mitkä haavoittuvuustekijät nostavat tarvettasi siirtyä selaamaan puhelintasi

Haavoittuvuustekijät ovat niitä jotka altistavat tai nostattavat tarvetta reagoida tiettyihin ympäristössä tapahtuviin asioihin tietyllä tavalla. Esimerkiksi oma noussut stressitaso voi madaltaa omaa kynnystä reagoida pieniinkin ympäristössä tapahtuviin itseään ärsyttäviin asioihin tiuskimalla tai vaikkapa huutamalla. 

Puhelimen selaamiseen liityen voi miettiä, mitkä haavoittuvuustekijät herkentävät omaa kynnystä tarttua selaamaan päämäärättömästi puhelinta ja somea. Haavoittuvuustekijöitä voivat olla stressitason nousun lisäksi mm. huonosti nukuttu yö, pääkipu, selvittämättömät ristiriidat, työpäivän jälkeinen väsymys tai nälkä.

Pohdi mitä minä yritän täyttää itsessäni puhelimen ja somen selaamisella

Kun puhutaan addiktoivasta käyttäytymisestä, niin yhdeksi addiktoivan käytöksen syyksi nostetaan esille, että addiktio toimii suojamekanismina, jonka tarkoitus on suojata itseään kivulta, joka on syntynyt jostain sellaisesta asiasta, joka on jossain lapsuudessa pitänyt itsessään tukahduttaa tai painaa alas pois muiden näkyvistä jotta on itse saanut tuntea itsensä hyväksytyksi ja tuosta väliaikaiseksi tarkoitetusta suojamekanismista on syntynyt tarpeeksi toistettaessa pysyvä itsensä suojausmekanismi (mm. Garbo Mate nostaa tätä asiaa esille).

Itselleen esitettyjä kysymyksiä asiaan liittyen voisi olla esim:

- "Mitä minä haen somen selaamisella? (haenko ihmissuhteita, mielihyvää, yhteenkuuluuvuuden tunnetta, yritänkö tukahduttaa omia ikäviä tunteitani ja ajatuksiani ja mitä ne ovat, tms.?)"

- "Mitä asioita minä saan somen selaamisesta, joka ei syystä tai toisesta toteudu omassa realielämässäni?"

- "Jos yritän vähentää somen tai puhelimen selaamista, mitä minun kehossani ja mielessäni tapahtuu?"

- "Mitä uskomuksia/ajatatuksia minulla on niihin aioihin liittyen jotka liittyvät somen ja puhelimen selaamisen? (esim. "Minulla on uskomus, että minä en ole tarpeeksi rakastettava, jos minä en saa tietyn määrän tykkäyksiä postaukseeni liittyen" tai "Minulla on ajatus, että minun täytyy olla mukana sosiaalisessa mediassa kuuluakseni joukkoon.")

- Mitä minä voisin tuoda omaan realielämääni, joka tuottaisi minulle omaa hyvinvointiani edistävää mielihyvää ja auttaisi minua täyttämään ja parantamaan sydämessäni olevaa kipeää aukkoa?" 

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita