Tunteiden sanoittaminen


Joskus ihmisellä voi olla vaikeuksia sanoittaa tunteitaan, jos hän ei ole saanut siihen ympäristöltään mallia. Riipuen henkilön temperamentista sekä opituista toimintatavoista tunteiden säätelyn kanssa voi esiintyä ongelmallista käytöstä kommunikointitilanteissa, joihin liittyy voimakkaita tunteita. Toinen ihminen voi esimerkiksi vihan tunteen vaikutuksesta käyttäytyä hyvinkin voimakkaasti räjähtäen ja huudelleen asioista antaen tunteidensa ohjata hallitsemattomasti toimintaansa kun taas toinen saattaa vetäytyä itseensä sulkeutuen kaikelta yhteyden avauksilta. Kummallakin henkilölle voi kuitenkin olla yhteistä se, ettei osata ilmasta sanallisesti mikä tunne on päälimmäisenä kyseisellä hetkellä, eikä sitä kautta saada yhteyttä omiin ajatuksiinsa, tarpeisiinsa tai pystytä tarkastelemaan tilanteeseen vaikuttavia tekijöitä, joihin voitaisiin hakea ratkaisua. Riipuen omasta historiasta pohjana omien tunteiden sanoittamatta jättämiselle voi olla myös ajatuksia/uskomuksia/oletuksia, että  esim "Täytyyhän toisen nähdä, että minä olen nyt vihainen", "Täytyyhän toisen tietää mitä minä tunnen ja ajattelen tässä tilanteessa ilman, että minun pitää siitä erikseen sanoa" tai "Minun ei kuuluisikaan tuntea tätä tunnetta".

Meistä kukaan ei ole ajatusten ja tunteden synnyttämiseen vaikuttavien tekijöiden automaatilukija, joten ajatuksessa, jossa oletetaan toisen automaattisesti tietävän tunteensa sekä niihin liityvät asiat on siitäkin syystä ongelmallinen, ettei se tarjoa, toiselle ihmiselle mahdollisuuksia käydä asiasta keskustelua ja hakea tilanteeseen ratkaisuja.

Tunnesanoittaminen antaa toiselle ihmiselle tietoa omasta olosta mutta se myöskin auttaa antamaan itselle työkaluja ilmaista itseään ja käsitellä omaa tunnereaktiotaan sekä myös ilmaisemaan omia tarpeitaan kyseisen tunteen aikana.

Tunnesanoittamista voi harjoitella kirjoittamalla tunteisiinsa liityviä lauseita ylös paperille. Tämän jälkeen noita lauseita voi lukea ja arvioida sekä makustella rauhassa tarjoaisivatko ne itselle tietoa toisen tunteista, tarpeista tai tunteiden aiheuttamista syistä.

Esimerkkilauseita:

"Minä olen nyt niin vihainen, että en pysty keskustelemaan tästä asiasta. Tarvitsen nyt 15 minuttin väliajan ja omaa rauhaa, jonka jälkeen koetetaan keskustella uudelleen."

"Minua vihastuttaa tämä asia, koska minusta tuntuu että joudun sanomaan aina uudestaan ja uudestaan samasta asiasta enkä siitä huolimatta saa sitä tunnetta, että tämä asia muuttuisi."

"Olen nyt niin väsynyt enkä jaksa siitä syystä keskustella kanssasi tällä hetkellä. Haluaisin vain olla nyt hiljaa rauhassa sylikkäin."

Se että ottaa vastuun omien tunteiden sanoittamisesta, niiden vaikutuksen alla toimimisesta sekä tunteisiin liityvien tarpeiden ilmaisemisesta auttaa sinun oman elämänlaatusi parantamisessa sekä antaa ympärillä oleville ihmisille tietoa sinusta sekä sinun tarpeistasi.

Itsehillintä ja tunteidenhallinta ei ole sama asia kuin ettet saisi tuntea kyseistä tunnetta tai että kyseinen tunne olisi jotenkin väärä tai että tunteet pitäisi painaa pois tai ettei tunteita saisi olla lainkaan.

Apua omien tunnesanoittamatta jättämisen opituista tavoista voi tarkastella oman historian, uskomusten tai ajatusten kirjaamisella ja tarkastelulla. Avuksi voi ottaa myös ketjuanalyysinTunteiden merkitystäkin voi pysähtyä miettimään sekä havannoimaan miltä jokin tunne tuntuu omassa kehossa.


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita